Spotpris
Jämför spotpris på el med Elskling.
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Spotpris på el
Ett begrepp som ofta används när man talar om elpriser och elmarknaden är spotpris. Men vad innebär det egentligen, och hur kan du som kund tjäna på att känna till spotpriset? Här går vi igenom vad spotpris är och hur det påverkar dina elkostnader.
Vad är spotpris?
Enkelt sagt är spotpriset inköpspriset som elbolagen betalar när de köper in el. Spotpriset sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool och kallas ibland för börspris. Spotpriset varierar från timme till timme och styrs av tillgång och efterfrågan. Eftersom spotpriset förändras timvis kallas det även timspotpris.
Hur högt spotpriset är avgörs dels av hur mycket el som finns tillgänglig, och dels av hur mycket el som elhandlarna behöver köpa för att täcka sina kunders behov. Om det är liten efterfrågan och den tillgängliga elen kommer från vatten- eller vindkraft, sjunker priset. Om efterfrågan istället är hög och stora delar av elen måste komma från kärnkraft, eller andra energislag som har höga produktionskostnader, kommer priset att gå upp. Spotpriset sätts timvis ett dygn i förväg och gäller för nästkommande dygn.
Spotpriset är som dyrast vid de tidpunkter på dygnet när många människor vill använda el. Mellan klockan 7 och 9 på morgonen, då många vaknar och gör sig redo för arbetet, brukar spotpriset vara högt. Detsamma gäller på eftermiddagen mellan klockan 17 och 19, då många kommer hem för att laga middag och städa. Spotpriserna är vanligtvis som lägst nattetid, då de flesta människor sover.
Faktorer som påverkar spotpriset
Elspotpriserna är tätt sammankopplade med omvärldsfaktorer och väder. I Sverige har väder och vind en stor påverkan. Dessa faktorer påverkar huruvida spotpriserna går upp eller ner:
Politiska beslut och processer
Aktuella råvarupriser
Hur mycket utsläppsrätter kostar för tillfället
Hur mycket kärnkraft som finns tillgänglig
Industrins efterfrågan på el
Hur varmt det är ute
Nederbördsmängder och hur mycket det blåser
Nord Pool gör det möjligt för Sverige att exportera el om vi skulle ha ett överskott. Det svenska stamnätet är sammankopplat med våra grannländer, så att vi kan överföra el till dem. Ett elöverskott i Sverige kan till exempel täcka upp för ett elunderskott i Danmark. På samma sätt kan vi också köpa in el när vårt behov är större än vad vår elproduktion kan leverera. Om tillgången någon gång är större än efterfrågan, kallar man det för negativt spotpris. Då får elproducenterna betala för den el de producerar och elkunderna för betalt för att använda den. Att spotpriset är negativt sker ytterst sällan.
Sveriges elområden får olika spotpriser
Sverige är indelat i fyra olika elområden. Den som producerar elen får det spotpris som gäller för det elområde där anläggningen finns, medan den som köper elen betalar det spotpris som gäller för det elområde där förbrukningen sker. I de norra delarna av Sverige produceras ofta mer el än vad som går åt, medan det motsatta gäller i landets södra delar. Elen måste då transporteras från norr till söder, vilket leder till högre elpriser söderut.
Det är svårt att lagra el en längre tid och om man måste transportera den långt, kommer man att få energiförlust längs vägen. Därför vill man helst att varje område producerar lika mycket el som förbrukas just där. Att spotpriserna är lägre norrut ska locka energislukande industrier att etablera sig där, samtidigt som högre spotpriser söderut ska motivera fler elproducenter att starta produktion där. På detta vis vill man försöka undvika energiförluster och balansera elmarknaden.
Ditt rörliga elpris utgår från spotpriserna
Spotpriset ligger till grund för vilket pris som elen sedan säljs vidare för till dig som kund. Om du har ett fast elavtal betalar du alltid samma pris per kilowattimme, oavsett hur spotpriserna förändras på elbörsen.
Om du däremot har ett rörligt elavtal påverkas ditt elpris av spotpriserna. Det vanligaste är att ditt rörliga elpris mäts per månad. Du betalar då ett månadsmedelvärde av spotpriset under hela månaden, som fastställs när månaden är slut. Även din förbrukning beräknas som ett medelvärde utslaget över hela månaden. Detta innebär att även om spotpriset är högt vissa dagar, och du själv skulle råka förbruka mycket el just då, så skjuter inte ditt elpris i höjden. Nästan hälften av alla hushåll i Sverige har ett rörligt elavtal.
En avtalsform som har blivit mer och mer populär på senare tid är timprisavtal. Timprisavtalet är en variant på det traditionella rörliga elavtalet, där du har timmätning istället för månadsmätning. Om du har ett timprisavtal påverkas ditt elpris av spotpriserna mer direkt. Du får möjlighet att själv påverka dina elkostnader genom att hålla koll på spotpriserna, och bara använda el när den är som billigast under dygnet. Det kan till exempel handla om att ladda elbilen på natten, när spotpriserna brukar vara lägre.
Om du kan styra din elförbrukning på det här sättet, kan du spara pengar. Men det kräver att du hela tiden håller dig uppdaterad på de aktuella spotpriserna.
Spotpris och elpris är inte samma sak
När man säger “elpris” i vanligt tal menar man ofta det totala pris som du som konsument får betala för din el. Spotpriset är bara en del av det priset. Om du har ett elavtal med rörligt pris faktureras du vanligtvis för elpris, årsavgift och moms. Elpriset består av:
Spotpriset som elhandelsbolaget betalade för elen
Elhandelsbolagets kostnader för elcertifikat
Eventuella administrativa kostnader för hantering av elcertifikat
Miljöpåslag (om du har valt ett elavtal med förnybar energi)
Kostnader för volymvägning
Avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool
Elhandelsbolagets egna påslag
Dessa beståndsdelar utgör tillsammans ditt elpris. Utöver dessa kostnader tillkommer också moms, årsavgift och tilläggstjänster (om du har beställt några sådana). Dessa poster särredovisas ofta på din faktura, medan elpriset står sammanslaget. Svenska elkonsumenter betalar också en separat nätavgift. Läs mer om hur din elräkning är uppbyggd här.
Man kan alltså inte titta enbart på spotpriserna på elbörsen för att räkna ut hur stora elkostnader man kommer att få – ditt slutliga elpris beror på en mängd faktorer. Däremot kan du se på spotpriset som ett sorts riktpris för vad du kommer att få betala som elkund.
Historiska elspotpriser
Dagens spotpriser går att se på Nord Pools webbplats. Varje dag kring klockan 14 publiceras spotpriserna för nästkommande dygn.
År 2020 var spotpriserna historiskt låga, medan de klättrade upp på rekordhöga nivåer under 2021. Hittills under 2022 har det varit fortsatt höga spotpriser på el i Sverige. Man kan också se fortsatta skillnader mellan elområdena i norr och söder.
På Energimarknadsbyråns webbplats kan du se prognoser för hur spotpriserna kommer att se ut den kommande tiden.
Jämför elavtal smidigt med Elskling
För dig som funderar på att byta elavtal kan det breda utbudet av olika erbjudanden kännas svåröverskådligt. Med Elsklings jämförelsetjänst kan du jämföra erbjudanden från flera olika elbolag samtidigt. På så sätt blir det lättare för dig att välja ett erbjudande som passar dig och dina förutsättningar bäst. Att jämföra är kostnadsfritt och du ser alltid samma priser hos oss som hos elbolagen själva. Testa jämförelsetjänsten och hitta ett passande erbjudande på bara några minuter.
Granskad av
Anne By Nazemi
Affärs- och partneransvarig
Anne är affärs- och partneransvarig Elskling och Zmarta sedan 2019. Hon har en lång erfarenhet av försäljning och affärsutveckling, och har de senaste åren fokuserat på elmarknaden i Sverige och Norge. Anne har också en utbildning inom affärsekonomi.