Elpriser
Jämför elpriser hos alla svenska elbolag på elskling.se!
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Elpriser
Till vardags används ordet "elpriser" när man talar om den del av elkostnaden som du själv kan påverka genom att välja det elavtal som passar dig bäst. Men det finns många faktorer som påverkar hur dyr elen är för tillfället, och flera av dem kan du inte själv styra över. Vad är det egentligen som kostar? Här nedan går vi igenom posterna i din elräkning och vad som påverkar elpriserna generellt.
Vad består elräkningen av?
Enligt en SIFO-undersökning har 70 % av alla svenskar problem med att förstå elräkningen. Den innehåller en mängd olika begrepp och det kan vara minst sagt klurigt att förstå vad alla olika delar betyder.
Elnät och elhandel
Kostnaden för din el består av två delar. Du betalar dels för att vara ansluten till elnätet, den så kallade nätkostnaden, och dels för den el som du gör av med, den så kallade elhandelskostnaden. Nätkostnaden betalar du till elnätsbolaget, även kallat nätägare eller nätbolag. Det svenska elnätet är ett så kallat naturligt monopol då det inte skulle löna sig att ha flera nätbolag med parallella elledningar till en och samma bostad. Det betyder att du inte kan välja nätbolag. Vilket elnätsbolag du är kund hos beror på var din anläggning ligger. Däremot har du möjlighet att själv välja elhandlare. Ett fåtal elhandelsbolag vänder sig enbart till lokala kunder, men de flesta säljer el över hela landet.
Om du tecknar ett elhandelsavtal med samma företag som är ansvarigt för elnätet, så brukar kostnaderna samfaktureras – du får alltså allt på samma faktura. I annat fall får du av naturliga skäl två fakturor, en för nätkostnaden och en för elhandelskostnaden.
Elnätsfakturan
Nätkostnaden ser till att själva elnätet upprätthålls. Därför går denna faktura till det bolag som är ansvarigt för det lokala elnätet. Elnätskostnaden består av fyra delar: abonnemangskostnad, överföringskostnad och energiskatt, samt moms.
Abonnemangsavgiften är den kostnad som du måste betala för att få tillgång till elnätet. Hur stor abonnemangsavgiften är beror på hur stor huvudsäkring du har. Vilken säkringsstorlek som just du väljer styrs av hur mycket el du räknar med att ta ut vid högsta belastning. Avgiften är årlig och faktureras normalt för de antal dagar som fakturan avser.
Överföringskostnaden betalar för själva transporten av elen. Kostnaden är rörlig, och hur stor den blir beror på hur mycket el du faktiskt förbrukar. Priset är ett visst antal öre per förbrukad kilowattimme (öre/kWh) och har inget att göra med elpriset. Oavsett om du själv valt elhandlare eller om denne ingår i samma koncern som nätägaren, måste du betala överföringsavgift.
På elnätsfakturan finns även energiskatt, som är en särskild skatt på energi, samt moms.
I din elnätsfaktura ingår också tre andra avgifter som hjälper till att finansiera statens kontroll över elnätet. Dessa är:
Nätövervakningsavgift. Denna avgift går till Energimarknadsinspektionen. De ser till att Sveriges energiföretag följer de lagar och regler som gäller.
Elsäkerhetsavgift. Denna avgift går till Elsäkerhetsverket. Verket arbetar bland annat med att förhindra att människor och egendom skadas av el.
Elberedskapsavgift. Denna avgift går till Svenska kraftnät. De bedriver skötsel av stamnätet och ansvarar för att elnätet håller sig driftsäkert.
För en mindre summa pengar per år bidrar du alltså till tre olika verksamheter som ökar säkerheten för dig och alla andra elkunder i Sverige.
På abonnemangsavgiften och på rörliga överföringsavgiften utgår även energiskatt och moms. Moms tillkommer också på elberedskapsavgiften och nätövervakningsavgiften.
Elhandelsfakturan
Din ehandelsfaktura är i huvudsak uppdelad i två delar: elpris och moms. Samtliga påverkas av hur mycket el du förbrukar. Elpriset är vad du betalar för själva elen. Ditt elhandelsbolag köper upp el på elbörsen Nord Pool och ser sedan till att den flödar i dina elledningar när du ska tända en lampa, koka kaffe, titta på TV eller använda kylskåpet.
Momsen är en generell skatt som man betalar varje gång man köper något. Du kan också behöva betala en fast årsavgift till elhandelsbolaget, beroende på ditt avtal. Denna avgift kan variera mellan 100-500 kronor och är även den momsbelagd.
Ditt elhandelsbolag fakturerar också en elcertifikatsavgift. Andelen svensk el som produceras med hjälp av förnybara energikällor (till exempel solkraft och vindkraft) måste öka. Lagen om elcertifikat är till för att stimulera ökningen av denna förnybara energiproduktion. Det enskilda elhandelsbolaget bestämmer dock självt hur hög avgift som kunderna ska betala. Elcertifikatsavgifter infördes 2003 och ska fortsätta finnas till 2035. Denna avgift ingår ofta i elpriset, men ibland redovisas den separat på din faktura. Avgiften består av en viss summa per förbrukad kilowattimme och styrs alltså av din elförbrukning.
På Energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om elcertifikatsystemet.
Ditt elpris kan vara fast eller rörligt
Du kan välja mellan två olika typer av elpriser – fast eller rörligt.
Om du väljer ett fast elpris innebär det att din elkostnad är densamma månad för månad. Din kostnad påverkas inte av prisförändringar på elbörsen, vilket gör att du får större kontroll över dina månadskostnader. Dock ligger priset vanligtvis lite högre än det rörliga priset långsiktigt sett.
Om du väljer ett rörligt elpris innebär det att din elkostnad varierar från månad till månad. Du kan välja mellan ett tim- eller månadspris för din el. Kostnaden följer elprisets rörelser på elbörsen Nord Pool, och därför kan din månadskostnad variera kraftigt. Din ekonomi måste klara dessa svängningar, men i gengäld kan du spara pengar över tid.
De flesta elhandelsbolag erbjuder både fast och rörligt elavtal. En del erbjuder också en kombination av de båda, så kallade mixade elavtal, där du betalar ett mixpris för din el. Du har då både fast och rörligt elavtal under året. Det är vanligt att elbolaget erbjuder dig att låsa ditt elpris vintertid, medan du har ett rörligt pris på sommaren.
Du kan själv påverka din elförbrukning
Som vi har sett här består din elräkning dels av fasta avgifter och dels av avgifter som beräknas utifrån din elförbrukning. På din faktura redovisas hur många kilowattimmar du har förbrukat under fakturaperioden. De rörliga posterna i fakturan räknas sedan ut utifrån din förbrukning. Genom att använda el på ett energieffektivt sätt, reducerar du både elhandelskostnaden och överföringsavgiften till nätbolaget. I vår energiskola får du våra bästa tips för att minska din elförbrukning.
Vad påverkar elpriserna?
Även om du själv kan styra över hur många kilowattimmar el som du gör av med, så kan du inte påverka vad elen kostar att köpa in för elleverantörerna. Inköpspriset på el varierar beroende på väder och vind, vilken årstid det är och vad som sker runt om i världen. Här nedan ska vi titta närmare på fyra faktorer som påverkar hur dyr elen är just nu.
1. Sveriges sammankoppling med Europa
Det svenska elnätet är sammankopplat med andra delar av Europa. Att vara en del av en energigemenskap för mycket positivt med sig – det har på långt sikt lett till lägre koldioxidutsläpp och lägre elkostnader i hela Europa, inklusive här i Sverige. Utslaget på ett år exporterar Sverige betydande mängder el, vilket gör att koldioxidutsläppen i andra länder har kunnat minska. Men exporten av el kan också leda till högre elpriser, vilket vi just nu kan se i södra Sverige. Elpriset i Europa är generellt mycket högre än det är här, vilket också påverkar oss. Detta kallas marginalprissättning – den dyrast producerade kilowattimmen sätter priset för all el som produceras i det området.
2. Höga priser på fossila bränslen
Att elen är så dyr just nu beror mycket på att priserna på fossilt bränsle har ökat kraftigt. Även om den förnybara elproduktionen har varit på frammarsch i Europa den senaste tiden, så produceras tyvärr fortfarande en stor majoritet av all el med hjälp av fossila bränslen. I många Europeiska länder använder man gas för uppvärmning av bostäder. Rysslands invasion av Ukraina har gjort situationen ännu mer pressad, eftersom ett flertal länder har satt stopp för leveranser från Ryssland. Detta driver i sin tur upp priserna. Sydeuropa är mest beroende av gaskraft och där ser man också de högsta prisökningarna. Denna prisutveckling påverkar sedan andra områden.
3. Begränsad överföringskapacitet
Något annat som påverkar elpriset är stamnätens förmåga att förflytta elen från den plats där den produceras, till den plats där den ska användas. Idag produceras mycket av Sveriges el uppe i de norra delarna av landet, medan mest el används i de södra delarna. Det statliga stamnätet har inte hunnit byggas ut tillräckligt snabbt, vilket har lett till en begränsad överföringskapacitet. Detta får som konsekvens att mycket billig vattenkraft “fastnar” i de norra delarna av Sverige, så att priserna i söder ökar. Dessutom har fyra kärnkraftsreaktorer stängts ner i södra Sverige, vilket begränsar tillgången till lokalt producerad el. Det finns många planer på att bygga ut vindkraften till land och till havs i södra Sverige – men det tar lång tid att ordna med alla tillstånd, och planerna har också mött lokalpolitiskt motstånd.
4. Väder och vind
Regn och smält snö innebär att elpriserna sjunker, eftersom vattenmagasinen fylls upp av nederbörden. I vattenmagasinen vid vattenkraftverken sparas vatten för att kunna säkra elproduktionen under de perioder på året då vattentillförseln är sämre. Fyllda vattenmagasin gör att man kan producera el tidigare på våren, vilket leder till lägre elpriser.
De minskade mängder regn som vi har sett på senaste tid leder till att vattenkraftverken inte kan producera maximalt. Detta är ett särskilt ett problem i länder som Kina, Brasilien och USA, men även delar av Europa och Sverige drabbas. År 2021 producerade inte heller vindkraften särskilt bra, helt enkelt eftersom det blåste mindre än vanligt. Förnybara källor till el, så som vind och sol, byggs ut allt mer. Men eftersom dessa är väderberoende så kommer det också att bli allt vanligare med snabba förändringar i elpriserna. Om vinden ligger på i norra Europa produceras stora mängder el, men så fort vinden mojnar sjunker produktionen.
Världsläget, lokala politiska processer och vädrets makter spelar alltså stor roll för hur mycket elen kostar. Men det är också så att elen kostar olika mycket beroende på när den används.
Elen är dyrast när många använder den
Elpriset styrs i mångt och mycket av tillgång och efterfrågan. Det utbud som elproducenterna har ställs mot elkundernas efterfrågan. Efterfrågan är olika stor under våra olika årstider och även under olika tider på dygnet. Till exempel kan kalla, snöiga helger innebära en hög efterfrågan på el eftersom som många stannar hemma inomhus. På sommarkvällar och helger är många människor ute och därmed blir efterfrågan på el lägre. Elen är ofta som allra dyrast på morgonen mellan klockan 7 och 9, samt när människor kommer hem från jobbet mellan klockan 17 och 19. På nätterna när de flesta sover är elen som allra billigast.
Med ett timbaserat avtal betalar du per timme
Att elen kostar olika mycket under dygnet är inte något du behöver tänka på om du har ett vanligt rörligt elavtal. Då betalar du för ett dagligt genomsnitt, och inte timme för timme. Du kan också ha ett så kallat rörligt månadspris, där du betalar samma elpris per kilowattimme under en månad i taget. Månadspriset bestäms i efterhand och beror bland annat på hur månadsgenomsnittspriset har varit på elbörsen.
Sedan den 1 oktober 2012 har du dock möjlighet att teckna ett timprisavtal, där du betalar vad elen kostar vid exakt den tidpunkt då du använder den. Om du har ett timprisavtal och har möjlighet att duscha, tvätta, diska och på andra sätt förbruka el nattetid, kan du spara pengar. Men för att minska dina elkostnader med hjälp av ett timprisavtal måste du alltid ha koll på när elen är billigast, och anpassa din elanvändning efter det. Annars riskerar dina kostnader att öka istället.
Det är fortfarande absolut vanligast att ha ett fast eller rörligt elavtal – hela 95 % av alla Sveriges elkunder har sådana avtal.
Här kan du läsa mer om timprisavtal.
Jämför elpriser med Elskling
Det du som konsument själv kan göra för att påverka hur mycket du betalar för din el, är att välja ett elhandelsbolag med priser och villkor som passar dig. Olika elhandelsbolag har olika prismodeller och presenterar dessa på olika sätt när det gäller diverse påslag och avgifter. Att elhandelsbolagens elprisstruktur varierar kan försvåra för dig när du vill jämföra olika elhandelsbolag och deras erbjudanden med varandra. Elsklings jämförelsetjänst låter dig jämföra flera olika elbolag, helt utan krångel.
De elpriser som presenteras på elskling.se uppdateras och kvalitetskontrolleras kontinuerligt under dygnet. Som Sveriges elbytesexpert har vi sedan starten 2007 utvecklat våra interna system och rutiner, för att alltid ha uppdaterad och korrekt prisinformation i tjänsten.
Vi presenterar alltid elpriserna "inklusive allt", det vill säga det elpris du får betala. I totalpriset inkluderas samtliga skatter och avgifter som är kopplade till elavtalet. Dessa kan du enkelt ta del av i prisspecifikationen som finns på resultatsidorna.
Elskling tar inga avgifter från dig. Elpriserna du ser är desamma som på bolagens hemsidor. Utöver det ordinarie utbudet på marknaden finns det ofta även exklusiva kampanjer och priser som endast går att få via Elskling. Prova jämförelsetjänsten redan idag!
Granskad av
Anne By Nazemi
Affärs- och partneransvarig
Anne är affärs- och partneransvarig Elskling och Zmarta sedan 2019. Hon har en lång erfarenhet av försäljning och affärsutveckling, och har de senaste åren fokuserat på elmarknaden i Sverige och Norge. Anne har också en utbildning inom affärsekonomi.