Fast elpris
Byt till ett avtal med fast elpris via Elskling helt kostnadsfritt.
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Fast elpris - tryggt och förutsägbart
Med ett fast elavtal, även kallat bundet elavtal, behöver du inte bekymra dig för hur elpriset utvecklas på elbörsen. Det är den näst populäraste avtalsformen i Sverige just nu, näst efter rörligt avtal. Här går vi igenom hur elavtal med fast pris fungerar och tittar på för- och nackdelar.
Vad är ett fast elavtal?
Ett fast elavtal innebär att du betalar ett fast pris per kilowattimme så länge ditt avtal varar. Avtalet är inklusive elcertifikat och eventuella fasta avgifter. Skatter omfattas vanligtvis inte, vilket innebär att totalpriset kan ändras om momsen förändras under avtalsperioden. Du får ett elpris som motsvarar det aktuella kilowattpriset vid den tidpunkt då du tecknar avtalet och elhandelsbolagens bästa prognoser om hur elpriserna kommer att bete sig under avtalsperioden. Till skillnad från ett rörligt elpris så påverkas inte priset av vilken årstid det är, hur hög efterfrågan blir eller vad som händer på elmarknaden. Att priset inte plötsligt kan sticka iväg ger dig trygghet och möjlighet att förutsäga hur stora dina elkostnader kommer att vara under en längre tid framåt.Det är dock viktigt att vara medveten om att din elkostnad kommer att variera från månad till månad, även om du har ett fast elpris. Anledningen till detta är att hushållets elförbrukning varierar över året, vilket resulterar i olika belopp på elräkningarna. Under vinterhalvåret brukar mer el gå åt eftersom människor helt enkelt spenderar mer tid hemma inomhus och mer uppvärmning behövs, till exempel. Tryggheten ligger i att ditt elpris, det vill säga priset i öre per kilowattimme (öre/kWh), är fast.
Hur fungerar bindningstiden på ett fast elavtal?
Med ett fast elprisavtal kan du binda ditt elpris under så kort tid som tre månader och ända upp till 10 år, beroende på elbolag. Vanliga bindningstider som elbolagen erbjuder är 1, 2 eller 3 år. Bindningstiden reglerar hur länge du är bunden till det valda elhandelsbolaget och hur länge elhandelsbolaget binder sig till att leverera el till ett förutbestämt elpris till dig.Som en tilläggsprodukt till ett fast elpris erbjuder vissa elhandelsbolag en omteckningsrätt mot en avgift. Omteckningsrätten innebär att du kan omförhandla ditt fasta elpris om det visar sig att elpriset går ner mycket från den tidigare avtalade nivån. I god tid innan ditt fastprisavtal löper ut kommer ditt elhandelsbolag att påminna dig om detta och samtidigt erbjuda dig olika avtalsalternativ, som du kan teckna om du väljer att förbli kund hos dem. Vad som händer om du inte väljer något av de avtalsförslag som ditt elhandelsbolag erbjuder dig framgår av villkoren för ditt elavtal. Ibland förlängs avtalet per automatik, men det kan även övergå i ett rörligt eller ett tillsvidareavtal.
Fördelar och nackdelar med fast pris på el
Fördelarna med ett fast elavtal kan sammanfattas så här:
Du får en trygghet i vetskapen om att ditt elpris kommer att vara likadant under hela den avtalade perioden
Du slipper oroa dig för pristoppar på elbörsen, som har varit allt mer frekventa under den senaste tiden
Om du förbrukar samma mängd el varje månad, kommer du alltid att ha samma månadskostnad
Att ditt elpris är fast gör att du kan förutsäga dina elkostnader och enklare kan planera din ekonomi
Under vissa perioder har det varit billigare med fast avtal än med rörligt
Med dessa fördelar nämnda, så finns det även nackdelar med att ha ett fast elavtal. En nackdel är att det är svårt att bedöma hur lång bindningstid man bör ha för att få det bästa möjliga priset på sikt. En annan nackdel är att du som binder ditt elavtal inte kan ta del av sjunkande priser på elbörsen, vilket de med rörligt avtal kan göra. Det är ingen som exakt vet hur elpriset kommer att utveckla sig i framtiden – du som väljer ett fast elavtal måste själv avgöra hur länge du vill binda dig.
Vad är billigast, rörligt eller fast elavtal?
När du tar ett fast elavtal tar elhandelsbolaget en risk, då ingen kan veta säkert hur prisutvecklingen blir under den avtalade tiden. Elhandelsbolaget riskerar att elpriserna blir mycket högre än väntat. Därför får du som har ett fastprisavtal betala en liten marginal för detta risktagande. Det är vanligt att det fasta priset blir högre per kWh ju längre bindningstid du önskar. Om du väljer ett rörligt elavtal slipper du betala för den risken.Historiskt sett har det visat sig att rörligt elpris har varit det billigaste alternativet, men det har också funnits perioder där det har lönat sig med ett fast elpris – speciellt nu på senare tid då elen har blivit allt dyrare. De som tecknade fasta avtal innan priserna började gå upp har inte påverkats lika mycket som kunderna med rörliga avtal. Men det är mycket svårt att säga vilken avtalstyp som kommer att vara mest förmånlig framöver. På Energimarknadsbyråns webbplats kan du läsa mer om prognoser och prisutvecklingar på elmarknaden.
Vem passar bundet elpris för?
Ett bundet elavtal passar för dig som vill ha bättre koll på vad elen kommer att kosta dig framöver. Fasta avtal passar extra bra för hushåll med en begränsad ekonomi, där utrymme för elbörsens prissvängningar saknas. Om du bor i villa och stundtals har ganska stora kostnader för elförbrukning, kan det vara skönt med ett fast elpris. Du vet då precis hur mycket du betalar för varje kilowattimme och slipper jobbiga överraskningar när elräkningen kommer.Lägenheter drar generellt mindre el än hus. Om du bor i lägenhet och kan klara av större kostnader vissa månader, kan ett rörligt elavtal vara ett bättre val för dig. Nu för tiden erbjuder många elhandelsbolag så kallade mixavtal – en kombination av ett rörligt och ett fast avtal, där du betalar en del av din el till ett rörligt, månadsbaserat pris och en del till ett fast pris. Detta är en relativt ny avtalsform som blir allt mer populär på elmarknaden.
Elskling guidar dig rätt bland elavtalen
Går du i tankar om att byta elavtal? Kanske vill du gå från rörligt avtal till fast, eller tvärtom? Det kan vara minst sagt krångligt att hitta rätt bland alla erbjudanden. Med Elsklings jämförelseverktyg kan du snabbt och enkelt jämföra flera olika elbolag med varandra. Att jämföra är kostnadsfritt och du ser alltid samma priser hos oss som hos elbolagen själva. Vi förenklar din urvalsprocess och guidar dig mot ett avtal som passar just dina förutsättningar. Prova att jämföra redan idag!
Granskad av
Anne By Nazemi
Affärs- och partneransvarig
Anne är affärs- och partneransvarig Elskling och Zmarta sedan 2019. Hon har en lång erfarenhet av försäljning och affärsutveckling, och har de senaste åren fokuserat på elmarknaden i Sverige och Norge. Anne har också en utbildning inom affärsekonomi.