Timpris på el
Byt timprisavtal med Elskling helt kostnadsfritt.
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
När du ska välja elavtal kan du välja mellan fast eller rörligt elpris. Men sedan en tid tillbaka kan du även välja ett timprisavtal. Timprisavtalet följer timpriserna på elbörsen, vilket innebär att du betalar för det elpris som gäller precis vid den tidpunkt du använder elen. På så vis kan du påverka hur mycket du betalar genom att bara använda el när den är som billigast.
Vad är ett timprisavtal?
Elpriset som du betalar baseras på elbörsen Nord Pools spotpriser. Spotpris är det elpris som ditt elbolag betalar i inköpspris från elbörsen. Spotpriset uppdateras varje timme och påverkas av utbud och efterfrågan på marknaden. När efterfrågan på el ökar stiger elpriset och vice versa. Med ett timprisavtal får du ett elavtal som följer timpriserna på elbörsen.
Man kan säga att timprisavtalet är ännu rörligare än ett traditionellt rörligt elavtal, där du betalar samma elpris per kilowatt under hela månaden. Det rörliga elpriset baseras på det kollektiva förbrukningsmönstret hos ditt elbolags kunder i ditt aktuella elområde. Priset slås ut på hela kollektivets elanvändning under den gångna månaden. Detta kallas för schablonmätning. Det gör att allas pris blir lägre om kunderna använder el under de billiga timmarna, men också att priset går upp om elen istället förbrukas mest under de dyra timmarna.
Ett timprisavtal med en timdebitering av el låter dig betala för ditt eget unika förbrukningsmönster. Jobbar du kanske på flexibla tider eller på andra sätt kan styra över när du använder din el? Då kan ett timprisavtal ge dig större möjlighet att påverka dina elkostnader.
När är elen som dyrast?
Spotpriset går upp och ner under dygnet och variationen kan vara ganska stor. I regel är elen billigare när färre människor använder den. Det betyder att elen är billigast på natten när de flesta sover. På morgonen när människor går upp och gör sig iordning för jobbet drar priserna iväg, och detsamma gäller när många kommer hem på eftermiddagen för att laga middag och städa. Elen är vanligtvis som dyrast mellan klockan 07 och 09 på morgonen och på kvällen mellan klockan 17 och 19. Priserna börjar gå ner runt klockan 22 och från klockan 05.30 på morgonen klättrar de upp igen. Mellan klockan 02 och 04 finns de absolut billigaste timmarna.
Så här kan du spara pengar med ett timprisavtal
Eftersom elpriserna har skjutit i höjden på senaste tiden har allt fler börjat intressera sig för ett rörligt elpris per timme. Om du har möjlighet att anpassa ditt elförbrukningsmönster finns det pengar att spara. Här kommer några tips för att optimera ditt timpris:
Har du en elbil? Många elbilsägare laddar bilen när de kommer hem från jobbet, en tid på dygnet då elen brukar vara som dyrast. Du kan spara in på elräkningen genom att istället börja ladda elbilen när du går och lägger dig på kvällen, så att den laddas under de billiga timmarna på natten.
Justera din eldrivna uppvärmning så att merparten av den äger rum under de timmar då elen är som billigast. Om du flyttar hälften av din eluppvärmning till dessa timmar har du möjlighet att sänka husets energikostnad med 10-20 %. Med Ngenic Tune kan du styra ditt värmesystem via din smartphone.
Vänta till senare på kvällen med att ladda din dator eller mobiltelefon. Elen är billigast under natten, men det är också viktigt att tänka på elsäkerheten. Laddare till elbilar är säkra att köra nattetid, men vanliga laddare som laddar hemelektronik behöver hållas under uppsikt och dras ur när du går och lägger dig. Framför allt vill du undvika att ladda elektronik på morgonen, då elen brukar vara dyr.
Diska och tvätta efter klockan 19.00 på kvällen och före klockan 07.00 på morgonen. Du kan behöva installera timers eller andra lösningar för att kunna köra apparater nattetid, om du inte har möjlighet att själv vara vaken då. Tvättmaskiner och diskmaskiner kan ofta tidsinställas så att de startar när du själv vill det.
Undvik att dammsuga på morgonen och eftermiddagen. Gör det istället mitt på dagen.
Stäng av alla apparater som drar el när du lämnar hemmet. Om du har smarta glödlampor kan du ofta koppla dem till din smartphone. Detta gör att du undviker att el förbrukas trots att du inte är närvarande.
För att ett timprisavtal ska vara lönsamt för dig är det avgörande att du har möjlighet att anpassa ditt förbrukningsmönster.
Timmätning av el
För att kunna få timpris på el måste du få din elanvändning mätt per timme. Sedan den 1 juli 2017 har alla elkunder rätt att få individuell mätning och debitering av el. Men det är inte alla elmätare som kan avläsas per timme. Om din elmätare inte kan avläsas per timme men du ändå önskar timmätning, kan du lämna in en begäran till elnätsföretaget. Inom tre månader ska elnätsföretaget byta elmätare åt dig.
Är du osäker på om du betalar per timme eller har ett vanligt rörligt elavtal med så kallad schablonmätning? Du kan ta reda på det genom att titta på din faktura. Om det står “rörligt timpris” har du en elmätare som är inställd på timmätning och du debiteras per timme. Står det däremot “rörligt pris” har du schablonmätning och betalar ett volymvägt snittpris (även kallat månadspris).
Fördelar och nackdelar med elpris per timme
Visst låter det bra att själv kunna påverka sina elkostnader i den här utsträckningen, och slippa bry sig om hur de andra elkunderna i ditt område förbrukar sin el. Men det finns också vissa nackdelar med timprisavtal.
En betydande nackdel är att det kräver en hel del engagemang från dig som kund. Du måste hela tiden hålla koll på vilka timmar som elen är billigast och se till att anpassa din elförbrukning efter det. Om du inte lyckas anpassa ditt förbrukningsmönster kan din elräkning istället bli dyrare. Det finns appar som håller koll på de aktuella timpriserna och kan varna för dyra timmar, men det kräver ändå att du håller dig uppdaterad.
Timpriser brukar löna sig allra mest för villaägare, medan det sällan brukar göra det för bostadsrättsägare. Så för dig som har en villa och dessutom har möjlighet att styra din elanvändning kan ett timprisavtal vara ett bra alternativ. Om du däremot bor i lägenhet eller inte har så mycket frihet när det kommer till vilka timmar du behöver förbruka el, kan ett rörligt eller fast elavtal vara ett bättre val för dig.
En positiv bieffekt av att fler väljer elavtal med timpris är att elförbrukningen fördelas jämnare över dygnet, då fler försöker nyttja elen under de billiga timmarna. Detta minskar risken för effektbrist när elbehovet är som störst.
Vilka elbolag erbjuder timpris?
Idag erbjuder de flesta elbolag timprisavtal. Om du är intresserad av att teckna ett sådant avtal, kan du kontakta ditt elbolag så hjälper de dig. Ofta går det till så att du först tecknar ett vanligt rörligt elavtal. Sedan kontaktar ditt elbolag elnätsföretaget i området, så att de kan justera din elmätare till timmätning. Det kan ta lite tid, men ska vara genomfört inom tre månader från det att ditt elbolag har meddelat dem om att du vill byta till timpris.
Elskling hjälper dig att jämföra elbolag
Har du svårt att hitta rätt bland alla erbjudanden från olika elbolag? Här på Elskling har vi samlat Sveriges samtliga elhandelsbolag. Med vår jämförelsetjänst kan du snabbt och enkelt jämföra deras villkor och priser med varandra. För dig som är intresserad av att byta till timprisavtal, är det bara att välja “rörligt pris” i första steget, och sedan sortera fram elbolagen som erbjuder timpris i nästa steg. Det är kostnadsfritt att jämföra och du kan i lugn och ro välja ett erbjudande som passar dig bäst.
Granskad av
Anne By Nazemi
Affärs- och partneransvarig
Anne är affärs- och partneransvarig Elskling och Zmarta sedan 2019. Hon har en lång erfarenhet av försäljning och affärsutveckling, och har de senaste åren fokuserat på elmarknaden i Sverige och Norge. Anne har också en utbildning inom affärsekonomi.