Mixat elpris
Jämför mixprisavtal med Elskling helt kostnadsfritt.
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Mixat elpris
När du ska välja avtalsform på ditt elavtal har det länge funnits två alternativ att överväga. Dels kan du välja ett fast elavtal, där du betalar ett fast elpris under en viss period, eller ett rörligt elavtal, där ditt elpris varierar beroende på vad elen kostar i inköpspris för din elleverantör. På senare tid har det dock dykt upp en ny avtalsform, ett så kallat mixprisavtal. Men vad innebär det egentligen?
Vad är ett mixprisavtal?
Ett mixprisavtal är en blandning mellan ett fast och ett rörligt elavtal. Själva grundtanken är att en del av ditt elpris är fast och den övriga delen är rörlig. Det är vanligt att elbolagen erbjuder sina kunder 50 % fast pris och 50 % rörligt pris, men det finns också elbolag som låter elkunden själv bestämma hur stora de olika delarna ska vara. Du skulle då till exempel kunna välja att ha 30 % fast pris och 70 % rörligt.
Det är också vanligt att elbolagen erbjuder ett mixpris som ligger uppdelat över året. Du får då betala ett fast elpris under vintern, när elen brukar vara dyrare. På sommaren, när elen generellt är billigare och efterfrågan lägre, betalar du istället ett rörligt pris. Detta kallas ibland vintersäkrat elpris.
Den rörliga delen förändras beroende på vad som sker på elbörsen, medan den fasta delen alltid kostar lika mycket enligt det avtalade priset. Det fasta priset gäller under en viss period, precis som när du tecknar ett vanligt fast elavtal.
Fördelar och nackdelar med mixprisavtal
En fördel med mixprisavtal är att en del av avtalet är rörligt. Historiskt sett har det visat sig att de med rörliga avtal ofta betalar ett lägre elpris än de med fast avtal. Att ha rörligt avtal innebär dock en viss risk för att ditt elpris ska sticka iväg när elen blir dyrare på elmarknaden. Om du har ett mixprisavtal är den risken inte lika kännbar som vid ett vanligt rörligt avtal.
Ett mixprisavtal där du betalar ett fast pris för vinterhalvåret och ett rörligt pris på sommaren kan vara förmånligt på så sätt att du vanligtvis förbrukar mer el på vintern. Eftersom förbrukningen är lägre på sommaren när du har rörligt pris, spelar det mindre roll om elen skulle vara dyrare då.
En nackdel med mixprisavtal är att det kan vara klurigt att veta vilken procentfördelning mellan fast och rörligt pris som är den bästa, i de fall då du som kund får välja detta själv. För att avgöra detta krävs det att du har en viss koll på elmarknaden och de rådande trenderna.
Ska jag ha fast, rörligt eller mixat elpris?
Har du svårt att välja mellan fast och rörligt elavtal? Då kan ett mixprisavtal vara ett bra val för dig. Du får då ta del av de potentiellt lägre elpriser som ett rörligt avtal kan ge, men är samtidigt delvis skyddad mot chockhöjningar som kan inträffa när priserna på elmarknaden går upp kraftigt. Den som har ett fast avtal och vill prova på ett mixprisavtal kan i många fall, oavsett bindningstid och utan kostnad, gå över till mixprisavtal hos samma elbolag.
Vilka elbolag erbjuder mixprisavtal?
Avtalsformen är relativt ny och det är inte alla elbolag som erbjuder mixpris. När du fyller i dina preferenser i Elsklings jämförelsetjänst kan du välja mixpris, och på så sätt bara få fram de elbolag som erbjuder detta. Att jämföra är enkelt och kostnadsfritt, och du ser alltid samma priser hos oss som hos elbolagen själva.
Granskad av
Anne By Nazemi
Affärs- och partneransvarig
Anne är affärs- och partneransvarig Elskling och Zmarta sedan 2019. Hon har en lång erfarenhet av försäljning och affärsutveckling, och har de senaste åren fokuserat på elmarknaden i Sverige och Norge. Anne har också en utbildning inom affärsekonomi.