Säga upp elavtal vid flytt
Jämför elpriser och byt elavtal
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
När du ska flytta finns det ett par saker du som elkund behöver göra för att slippa onödiga kostnader. I den här artikeln förklarar vi hur du går tillväga.
Vid en flytt är det mycket att stå i, och uppsägning av dina elavtal är en sak på listan. Det räcker inte med att bara göra en adressändring för att dina avtal ska sägas upp (eller följa med dig, om du så önskar). Du måste själv ta kontakt med nätägaren och ditt elhandelsbolag och flytta eller säga upp dina avtal, samt teckna ett eventuellt nytt avtal för ditt nya boende. Du bör göra detta i god tid innan du ska flytta.
Två uppsägningar ska göras
Ditt elpris består av flera olika kostnader. Kostnaderna består av två huvuddelar, nätkostnad och elhandelskostnad. Du har två avtal för din el, ett till nätägaren och ett till ditt elhandelsbolag. Om du har ett elhandelsavtal med samma bolag som äger elnätet där du bor, får du allt på en och samma faktura. I annat fall får du två fakturor. När du flyttar måste du säga upp både ditt elnätsavtal och ditt elhandelsavtal.
Nätägaren
Ditt nätabonnemang ska alltid sägas upp när du flyttar. Enligt de de allmänna avtalsvillkoren ska avtalet sägas upp minst 1 månad innan du flyttar ut (om inget annat har avtalats). Om du flyttar till ett annat område där samma nätägare levererar el, går processen smidigt. Då behöver du bara ange den nya adressen och fastighetens beteckning, så ordnar nätägaren flytten. Vissa nätägare tar ut en flyttavgift, men inte alla.
Om du ska flytta till ett område där en annan nätägare äger elnätet, måste du göra ett byte till den nya nätägaren. Ta hjälp av din nuvarande nätägare för att göra detta.
Elhandelsbolaget
Du måste även kontakta ditt elhandelsbolag när du ska flytta. Om du är nöjd med ditt elavtal går det oftast bra att flytta det till den nya bostaden, istället för att säga upp det. Avtalet fortsätter då precis som det var innan, men du måste ändå informera elhandelsbolaget om vart flytten går och när.
Om du inte vill ta med dig ditt elavtal till den nya bostaden utan istället vill säga upp det, och har bindningstid kvar, får du betala en så kallad brytavgift. Hur stor brytavgiften är varierar mellan olika elhandelsbolaget och finns beskrivet i ditt avtal. De flesta elbolag vill att du kontaktar dem minst 1 månad i förväg innan du flyttar, oavsett om du vill behålla ditt gamla elavtal eller byta till ett nytt. Detta är för att de ska hinna ändra vem som är ansvarig för betalningarna i sina system. Om du inte kan ha en månads framförhållning, så kontakta dem så fort du kan.
Det är vanligt att både nätägare och elhandelsbolag har flyttformulär på sina webbplatser, för att du enklare ska kunna genomföra de nödvändiga ändringarna. Använd dessa eller kontakta respektive kundtjänst, om du känner dig osäker.
Kan jag överlåta mina avtal till någon annan?
Om du till exempel ska separera, vill du kanske överlåta avtalen till den som bor kvar i bostaden när du flyttar ut. Många företag har dock en klausul i sina nät- och elavtal som säger att du inte får överlåta avtalet från en person till annan utan företagets medgivande. Kontakta därför nätägaren och elhandelsbolaget om du vill överlåta eller ta över avtal från någon annan.
Vad händer om jag glömmer att säga upp mina avtal?
Om du inte säger upp dina avtal kvarstår ditt betalningsansvar. Det betyder att du kan tvingas betala för nätabonnemanget och eventuell elförbrukning som sker i en bostad som du inte längre bor i. Därför är det viktigt att du säger upp eller flyttar dem i god tid, för att slippa onödiga kostnader.
Vad händer om jag inte tecknar ett nytt elavtal vid flytt?
Du behöver inte oroa dig för att inte ha någon el om du har missat att teckna ett nytt elavtal till din nya bostad och inte har med dig något avtal från din gamla. Du kommer däremot att få betala ett anvisningspris för elen i den nya bostaden, om du inte har gjort ett aktivt val av elavtal när du flyttar in. Detta kallas för att ha ett anvisningsavtal eller tillsvidareavtal. Ett sådant avtal är oftast cirka 30 procent dyrare än vanliga fasta och rörliga avtal. Därför sparar du pengar på att göra ett aktivt val.
Om du inte har gjort något val av elavtal när du flyttar in, kan det hända att nätägaren i området vill få dig att teckna ett elhandelsavtal med dem. Men det är alltid en god idé att jämföra elavtal med varandra för att hitta ett avtal som passar just dig bäst.