Orolig för dyra elräkningar 2023? Jämför elavtal med Elskling
Jämför elpriser och byt elavtal
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Är du orolig för höga elräkningar i vinter? Elpriset i Sverige och Europa har skjutit i höjden under 2022, och tyvärr ser det inte ut att sjunka till de nivåer vi är vana vid inom kort under 2023. Om du, precis som många andra, är orolig för dyra elräkningar så finns det saker du kan göra för att säkra ett så lågt elpris som möjligt.
De höga elpriserna håller i sig – prognos för vintern 2022–2023
Det finns flera faktorer som pressar upp elpriserna, bland annat lite vind och regn samt den begränsade elöverföringen mellan norra och södra Sverige. Rysslands försäljningsstopp av gas till Europa pressar upp priserna ytterligare – ett resultat av västvärldens sanktioner mot Ryssland.
Samtidigt som Sveriges regering bestämt om ett högkostnadsskydd för att skydda hushåll och företag mot de höga elpriserna så riskerar även Sverige att stå inför en elbrist under vintern 2022–2023, framför allt i södra Sverige. Det innebär att din el kan stängas av under några timmar åt gången när förbrukningen av el är som högst.
Elbristen kan innebära att vissa hushåll och industrier kommer få sin el avstängd under korta perioder för att exempelvis sjukhus ska kunna gå runt. Troligtvis rör det sig om de timmar när elförbrukningen är som högst, som tidiga morgnar och sena eftermiddagar. Det finns dock ingen garanti på om det kommer bli så, utan det återstår att se.
Eftersom det tar tid att utveckla Sveriges elproduktion och kriget i Ukraina inte ser ut att ta slut i närtid lär vi behöva stå ut med höga elpriser ett bra tag till – kanske till och med år.
Förbered dig för dyra elräkningar – byt elavtal
Så vad kan du göra för att förbereda dig för dyra elräkningar? I en intervju med SVT har Varberg Energi uppmuntrat husägare med rörligt elpris att spara ihop en buffert på 50 000 kronor, och om du inte kan det – ta ett lån.
Även om det är bra att spara ihop en buffert så vill Elskling uppmuntra alla till att se över sina elavtal för att säkra ett så lågt elpris som möjligt – både husägare och de som bor i lägenhet. Med Elskling kan du enkelt jämföra och byta elavtal på bara några minuter och samtidigt sänka din elräkning.
På Zmarta kan du läsa mer om vad du kan göra för att förbereda dig på höga elräkningar.
Varför är det bra att jämföra elavtal?
Tänk dig att du står i matbutiken och ska köpa havremjölk till kaffet – i ena handen har du en havremjölk från ett finare märke som är något dyrare än mjölken du har i andra handen från butikens egna märke, men som smakar minst lika gott. Varför ska du betala mer för en produkt som är exakt likadan som den billigare? Precis så är det med elavtal – samma produkt för olika priser beroende på vem som säljer den, och det är just därför det är bra att jämföra elavtal.
Med Elskling är det lika enkelt att jämföra elavtal som det är att stå i matbutiken med havremjölken framför sig – och du kan vara säker på att du inte betalar mer för din el än nödvändigt.
Hur går det till att jämföra och byta elavtal med Elskling?
För att jämföra och byta elavtal går du in på Elskling.se och följer stegen här nedan. Tjänsten är dessutom helt kostnadsfri.
Välj att du vill jämföra för ditt boende och fyll i ditt postnummer. Om du även vill jämföra försäljning av el så klickar du även i den rutan. Klicka sen på “Jämför elavtal”.
I steg 2 fyller du i boendetyp (villa, radhus, lägenhet eller stuga), årsförbrukning och vilken typ av avtal du vill ha – fast, rörligt eller mixpris. Klicka på “Vidare”.
Här är avtalen du kan välja mellan! I tider som dessa rekommenderar vi att du sorterar på pris. Du kan även filtrera på avtalstyp och längd, betalsätt, miljövänlig el, avtal med Schysst elhandel och exkludera elbolag som finns på Klagomålslistan.
Välj det avtal som passar dig bäst genom att klicka på “Vidare”.
Nu har du kommit till det sista steget! Här fyller du i dina uppgifter som adress, telefonnummer, avtalsstart och anläggnings-ID för din elmätare. Tips – du hittar anläggnings-ID på din elmätare eller en gammal elräkning.
Här kan du också se en sammanfattning av elavtalet du valt, som bindningstid och pris samt avtalsvillkor.
När du känner dig redo klickar du på “Teckna elavtal” så får du ett bekräftelsemejl strax efter.
Grattis! Nu har du försäkrat dig om att du inte betalar onödigt mycket för din el!
Du har alltid 14 dagar ångerrätt på ditt byte och tjänsten är helt kostnadsfri – Elskling får betalt av elbolagen.
När kan jag byta elavtal?
Du som äger eller hyr en bostad kan jämföra och byta elavtal via Elskling, likaså företag och bostadsrättsföreningar. Men eftersom du inte vill sitta på två elavtal samtidigt är det viktigt att du kollar upp vilken bindnings- och uppsägningstid du har på ditt nuvarande elavtal. Det gör du enklast genom att kolla din elräkning eller kontakta ditt nuvarande elbolag.
I samma veva kan du säga upp avtalet och fråga vilket datum som blir den sista dagen. När du vet det är det fritt fram att byta elavtal!
Uppge dagen efter slutdatumet som avtalsstart. Om slutdatumet på det gamla avtalet är den 17 november så är det den 18 november som du ska ange som avtalsstart. Om du tecknar ett avtal i samband med flytt uppger du tillträdesdatum som avtalsstart.
Jag ska flytta – vad behöver jag tänka på gällande el?
När du ska flytta finns det två saker du behöver tänka på – elnätsavtal och elavtal. När det gäller elnätsavtal har du inte så många valmöjligheter då det bara är ett elnätsbolag som äger elnätet där du specifikt ska bo. Det är elnätsbolaget som äger ledningarna som elen transporteras i.
Om du inte vet vilket elnätsbolag du har så finns det flera sajter som kan hjälpa dig bara en googling bort – sök på “vilket elnät har jag” så kommer du att få upp flera. Kontakta sen det elnätsbolaget så hjälper de dig att sätta upp ett nytt avtal.
När du har koll på elnätsavtalet är det dags att ta ett aktivt val av elavtal – gör du inte detta blir du tilldelad ett anvisningsavtal som oftast är mycket dyrare än de du kan välja själv. Jämför och byt elavtal via Elskling genom att följa stegen längre upp i artikeln. Det enda du behöver göra annorlunda är att fylla i att du ska flytta samt tillträdesdatum i steg 5.
Kom ihåg! Du måste säga upp ditt gamla elavtal på din gamla adress – det sker inte automatiskt vid flytt. På Zmarta.se finns en smart flyttguide med tips på saker du behöver hålla reda på vid flytt.
Vad är skillnaden på avtalstyperna?
Kort förklarat finns det fyra olika elavtalstyper: fast, rörligt (månads- och timpris) och mixpris.
Med ett fastprisavtal får du ett fastpris som du betalar oavsett hur elpriset utvecklas på elbörsen under din bindningstid. Med fastpris är det enklare att förutse vad din elräkning kommer att landa på.
När det kommer till rörliga elavtal så kan du välja på två olika avtal, månads- eller timpris. Timpris innebär att du betalar det pris som är på elbörsen precis då du förbrukar el, vilket kan vara positivt om du kan styra när du använder din el.
Med månadspris betalar du istället ett snittpris över hela månaden. Det kan vara bra om du inte har lika stor möjlighet att styra din elförbrukning eftersom du undviker de absolut högsta topparna på elbörsen.
Mixpris är just vad det låter som, en blandning av rörligt och fast elpris (50/50).
Jämför och byt elavtal med Elskling
Att jämföra och byta elavtal med Elskling är helt kostnadsfritt – vi får betalt av elbolagen för varje kund som tecknar ett elavtal hos dem via oss.
Vi är en fristående jämförelsetjänst av elavtal med över 1 000 000 kunder. Jämförelsen tar bara några minuter och du har alltid 14 dagars ångerrätt.
Jämför och byt elavtal idag!