Bästa tipsen för att värma upp din bostad smart
En stor del av energiförbrukningen för en villa går till uppvärmning. Även vissa lägenheter värms upp med direktverkande el, vilket kan göra att energiförbrukningen sticker iväg. Samtidigt är det viktigt att vi trivs och mår bra hemma. Här ger vi våra bästa tips för att dra ned på uppvärmningskostnaden för din bostad.
Håll lagom inomhustemperatur
En lagom inomhustemperatur handlar såklart om vad som känns behagligt för dig, men det finns några riktmärken att förhålla sig till. För det första - se till att skaffa en termometer för att hålla koll på vad temperaturen ligger på hemma hos dig. Genom att sänka inomhustemperaturen bara någon grad kan du minska din energianvändning med så mycket som 5 %.
Vilken inomhustemperatur är lagom?
Satsa på omkring 21 grader, och några grader lägre i sovrummet. Förråd och garage behöver inte hålla mer än omkring 10 grader. Har du rum hemma där du inte är så ofta, ett gästrum till exempel? Då kan du vinna mycket på att dra ned temperaturen där. Om du håller en lagom inomhustemperatur men ändå fryser lite grann ibland kan du alltid komplettera med att tända värmeljus eller elda i kaminen om du har en sådan - det bidrar med lite extra värme men kostar ingenting i energiförbrukning. Och dessutom är det mysigt!
Möblera rätt - låt värmen cirkulera
Hur vi ställer möblerna kan faktiskt ha stor effekt på uppvärmningen. Om du har ställt soffan framför ett element, se till att den står ett par decimeter ut i rummet så den uppvärmda luften kan cirkulera. Eller ännu bättre, ställ soffan längs med en innervägg - där är det dessutom oftast varmare och skönare att sitta. Även ett bord framför elementet kan ställa till det. Elementen sitter oftast nedanför fönster för att förhindra kallras - att nedkyld luft från fönstret kommer in i rummet eftersom den kalla luften är tung och rör sig nedåt. Ett bord framför elementet gör att den kalla luften från fönstret kan röra sig in i rummet längs bordsytan, medan elementet bara värmer upp luften under bordet.
Ta hjälp av gardiner och draperier
Genom att möblera om lite grann kan du alltså sänka din energikostnad. Dessutom kan du hjälpa elementen på traven genom att använda gardiner, rullgardiner eller persienner i fönstren för att hålla kylan ute och värmen inne. Se bara till att gardinen inte täcker elementets termostat. Och när du ändå är igång, varför inte sätta upp ett draperi innanför ytterdörren? Det hjälper värmen att stanna i huset.
Täta fönster och dörrar
Var det länge sen du såg över dina tätningslister? Ett inte helt ovanligt problem! Mycket av värmen inomhus läcker ut genom otäta fönster och dörrar. Passa på att kontrollera om tätningslisterna som sitter längs med fönster och dörrar är hela och inte alltför slitna. Om det behövs, ta en tur till byggvaruhuset och se till att byta ut dem. Du har mycket att vinna när det kommer till energiförbrukningen.
Att tilläggsisolera kan hjälpa
Det är inte bara genom fönster och dörrar värmen försvinner ut. Mycket värmeläckage kan ske genom väggar och tak. Det kan faktiskt göra stor skillnad att tilläggsisolera - till exempel gör det mycket för uppvärmningsbehovet att isolera vinden på äldre hus.
Vädra smart - vädra snabbt
Ja, det kan faktiskt hjälpa dig att sänka din uppvärmningskostnad om du undviker att vädra på fel sätt. För det första är det bra att fundera på varför du vädrar. Om du vädrar för att det känns för varmt kanske det är dags att se över hur bra dina termostater fungerar och kontrollera om du har en lagom inomhustemperatur. Men att vädra för att få in frisk luft är en bra strategi för att inomhusluften ska kännas behaglig. För att vädra på ett smart sätt, gör det snabbt och effektivt.
Tänk på det här när du vädrar
Öppna upp fönstren helt och skapa gärna tvärdrag. Målet är att få in en stor mängd frisk luft på en gång, men att undvika att möbler och väggar kyls ner. Vädrar du snabbt hinner dessutom inte termostaterna på elementen reagera. Du kan till och med stänga av värmen under tiden. Om du däremot brukar ha fönstret lite på glänt under en lång tid försvinner värme ut samtidigt som den kalla luften som kommer in kan få termostaterna att öka på värmen från värmesystemet. Inte bra alls alltså. Vädra smart istället!
Välj den bästa värmekällan för dig
Något som verkligen kan påverka din uppvärmningskostnad är såklart vilken värmekälla du använder dig av. Det är inte säkert att det alltid går att välja, men om du har möjlighet att själv styra valet av värmekälla är det bra att kolla upp för- och nackdelar. Vad som passar dig bäst beror på hur, och var, du bor.
Värmepump ofta ett bra val
För de flesta som bor i villa passar en värmepump av något slag allra bäst. Bergvärmepump och olika sorters luftvärmepumpar tar tillvara på naturens resurser och överför den till husets vattenburna värmesystem. Men även fjärrvärme och ved- eller pelletseldad värmepanna kan vara riktigt bra alternativ för att värma upp ditt hus. Värme med direktverkande el eller eldriven värmepanna kan däremot ha höga löpande kostnader, men kan å andra sidan ha andra fördelar, såsom låga investeringskostnader och driftsäkerhet.
Eluppvärmning - komplettera med andra värmekällor
En klimatsmart lösning som kan komplettera eluppvärmningen i vissa hus är solenergi. Att installera solenergi innebär visserligen en stor investering, men det kan hjälpa dig att sänka energikostnaderna för uppvärmning. Ett enklare sätt att komplettera om du värmer upp din bostad med el är att installera en luft-luftvärmepump. Den kan hjälpa dig att minska ditt energibehov, och den fungerar dessutom som luftkonditionering på sommarhalvåret. Smart, eller hur?
Värm upp din bostad smart - checklista:
Håll koll på inomhustemperaturen - sänk där du kan
Möblera rätt - håll fritt framför elementen
Isolera och täta - gardiner, persienner, draperier och tätningslister
Vädra smart och snabbt - öppna upp fönstren helt och glöm inte att stänga när du är klar
Välj rätt värmekälla för dig - utvärdera värmekällornas för- och nackdelar för att hitta vad som passar dina behov
Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 700 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se