Negativt elpris – Vad är det och hur kan du som kund dra nytta av det?
Jämför elpriser och byt elavtal
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
I en tid av höga elpriser låter det fantastiskt med negativt elpris, eller minuspris på el, där elbolagen betalar elkunderna för den el som de levererar. Hur och när uppstår detta fenomen? I den här artikeln tittar vi närmare på negativt elpris och hur det fungerar.
Du kanske har hört talas om det – korta perioder under de senaste åren då elpriset plötsligt blev negativt på elbörsen. Minuspris på el har hittills bara förekommit under ett ett fåtal timmar i Sverige, men det skulle kunna hända mer frekvent i framtiden. För att förstå varför negativt elpris uppstå måste vi titta närmare på hur elmarknaden fungerar i stort.
Precis som med andra råvarumarknader så styrs elmarknaden av tillgång och efterfrågan. När efterfrågan är hög och tillgången låg, så går elpriset upp. Är det däremot hög tillgång på el och efterfrågan är lägre, så sänks elpriset. Om det till exempel blåser och regnar mycket så att tillgången på vindkraft och vattenkraft är god, samtidigt som det är varmare ute, kommer elpriset att sjunka kraftigt. Vid sällsynta tillfällen är elpriset lägre än noll – ett så kallat negativt elpris. Detta innebär att elbolagen betalar dig för att ta emot elen. Men varför gör elbolagen det?
Hur kan elpriset bli negativt?
Till skillnad från andra råvaror måste el användas direkt när den produceras. Det finns i dagsläget inget effektivt sätt att lagra stora mängder el tills efterfrågan går upp igen. Överskottet transporteras i vanliga fall vidare för försäljning, men ibland räcker inte överföringskapaciteten till. Det kan också vara så att de platser som man vanligtvis överför till även de har ett överskott på el under samma period.
Elproducenterna skulle då förstås kunna stänga ner verksamheten tillfälligt, men i de flesta fall är start- och stoppkostnaderna så stora att det ändå lönar sig att gå med förlust några timmar. Dessutom kan elproducenterna få intäkter från annat håll, till exempel i form av elcertifikat, vilket gör att de inte går helt back på minuspriserna. Det är detta som gör att negativa elpriser kan uppstå.
De flesta andra varor kan lagras om tillgången skulle överstiga efterfrågan, vilket gör att negativa priser inte uppstår på dessa marknader.
När har vi haft negativa elpriser i Sverige?
Sverige har alldeles nyligen upplevt negativa elpriser för första gången. Detta skedde i februari 2020 under fyra timmars tid. Spotpriset på el var då som lägst -0,2 öre/kWh. Hösten 2022 skedde det igen. Under två nätter i början av oktober hade vi några timmar där spotpriset låg nere på -10,3 öre/kWh. Även några timmar i november 2022 uppvisade negativa elpriser, denna gång -0,2 öre/kWh som lägst. Under dessa tillfällen har det varit ovanligt varmt för månaden, samtidigt som det har blåst och regnat mycket.
Som vi ser här rör det sig ofta om ett par timmar per tillfälle, och fenomenet är sällsynt. I andra länder är det däremot vanligare med negativt elpris. I Danmark förekommer det under ett hundratal timmar per år, och i Tyskland ännu oftare. Man kan se att negativa elpriser har ett samband med oplanerbar elproduktion, det vill säga sådan produktion som är väderberoende. Vattenkraft och vindkraft är exempel på sådan produktion. Ju större andel av ett lands elproduktion som är oplanerbar, desto mer frekvent kan man se negativa elpriser.
Hur påverkas du som elkund av negativt elpris?
Det är viktigt att komma ihåg att det bara är de så kallade spotpriserna som blir negativa. Spotpriserna sätts timvis på elbörsen Nord Pool med ett dygns varsel och kallas ibland börspriser. Varje timme har ett eget pris och under de timmar på dygnet då efterfrågan är hög, oftast på dagtid, ser man också de dyraste timmarna. På natten är efterfrågan lägre och timmarna blir därför generellt billigare. Det är därför som chansen för negativt elpris är som störst på nattetid.
Spotpriset är det inköpspris som ditt elbolag betalar för din el. Men det totala elpris som du som elkund betalar består av en rad kostnader förutom spotpriset (däribland skatt, moms och ditt elbolags eget påslag). Därför kommer ett negativt elpris på elbörsen inte att ge dig några plustecken i din elräkning. Det är dock så att ett negativt elpris påverkar dig olika mycket, beroende på vilket elavtal du har.
Minuspris på el gynnar dig med timprisavtal mest
Om du har ett fast elavtal påverkas du inte alls, eftersom du betalar ett fast pris för din el oavsett vad som händer på elbörsen. Inte heller du som har ett traditionellt rörligt elavtal med ett elpris som sätts månadsvis berörs nämnvärt. Du betalar dock ett något lägre månadspris för den månad då det negativa elpriset inträffade, eftersom det bidrar till att dra ner den genomsnittliga kostnaden för månaden.
Det är du som har timpris på el som gynnas mest av negativa elpriser. Med ett timprisavtal betalar du bara för de timmar som du använder el. Om du har möjlighet att styra din elförbrukning till tider på dygnet då elen är billigare, kan du spara pengar. Det kan till exempel handla om att ladda elbilen nattetid. Det finns appar som och andra digitala hjälpmedel som låter dig ha koll på spotpriserna. Ett timprisavtal låter dig utnyttja timmarna med negativt elpris maximalt, om du skulle vilja.