Vad kostar det att ladda en elbil?
Jämför elpriser och byt elavtal
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Inför elbilsköpet funderar många på hur stora laddkostnaderna kommer att bli. I den här artikeln tittar vi på vad det kostar att ladda en genomsnittlig elbil och skillnaden mellan att ladda hemma och offentligt. Vi går också igenom vad som påverkar hur långt bilen kan köra på en laddning.
Det kan kännas lite klurigt att räkna ut hur mycket det egentligen kostar att ladda en elbil och vad den totala driftskostnaden landar på per månad. Med en fossildriven bil är det främst den aktuella bränslekostnaden och hur mycket bilen drar per mil som du behöver ha i åtanke. Hur mycket en elbil kostar i drift beror dock på ett flertal faktorer:
vilket laddningssätt du väljer
hur mycket elen kostar där du är för tillfället
vid vilken tidpunkt på dygnet som du väljer att ladda bilen
storleken på bilens batteri.
Här nedan går vi igenom vad som kan påverka laddningskostnaden för din elbil och visar hur du kan räkna ut den, med en Tesla Model 3 Standard Range Plus som exempelbil.
Hur mycket kostar det att ladda en elbil?
Du kan ladda din elbil på flera olika sätt, och laddningssättet har en betydande inverkan på hur mycket du får betala.
Ladda en elbil hemma
Att ladda elbilen hemma är vanligtvis det billigaste sättet att ladda. Den elektriska motsvarigheten till literpriset på bränsle är priset per kWh. Hemma i din bostad betalar du samma pris per kWh som du gör för din övriga el, utan att några mellanhänder driver upp priset. Det går dock oftast långsammare att ladda elbilen hemma än det gör på en offentlig laddningsstation, eftersom effekten i hemmet är lägre.
En Tesla Model 3 Standard Range Plus drar cirka 1,3 kWh per mil. Om elen kostar 2 kr/kWh blir kostnaden per mil 1,3 x 2 = 2,6 kr per mil. Bilen har ett batteri med en kapacitet på 55 kWh. Detta innebär att det kostar 110 kr att ladda ett helt tomt batteri hemma (med en elkostnad på 2 kr/kWh).
Ladda en elbil offentligt
Att ladda elbilen på en offentlig laddstation är ofta dyrare än att ladda hemma, trots att det går snabbare. Du får betala en avgift som baseras på den plats där du laddar, det nät som du använder, hur länge du laddar, hur många kWh du förbrukar samt en eventuell medlemsavgift som leverantören tar ut. Vanligtvis kostar det kring 3–10 kr/kWh att ladda en elbil på en vanlig offentlig laddningsstation.
Ladda en elbil med snabbladdning
Det finns även offentliga laddstationer med snabbladdning, även kallat nivå 3 eller DC-snabbladdning. Att ladda en genomsnittlig elbil upp till 80 procent tar 15–45 minuter. Denna typ av laddning passar för den som är på språng och måste iväg fort, men det är också det dyraste laddningsalternativet. Priset för snabbladdning är mer jämförbart med att tanka fossilbränsle, även om det ändå ofta är något lägre.
Månadskostnaden för att ladda en elbil
Här nedan ska vi räkna ut vad det kostar att ladda en Tesla Model 3 Standard Range Plus i månaden.
Svenskar kör 1 000–1 500 mil per år. Om du räknar med att du kör 1 500 mil per år, blir det 1 250 km i månaden. För att räkna ut månadskostnaden börjar vi med att räkna ut hur många gånger du måste ladda bilen för att ta dig 1 250 km. Vår exempelbil har en räckvidd på 409 km, vilket innebär att den förväntas kunna köra den sträckan på ett fulladdat batteri innan det är tomt. Du behöver därför ladda bilen 3 gånger för att kunna köra 1 250 km.
Därefter tar vi batteriets kapacitet gånger hur många gånger bilen måste laddas, för att få fram den totala elförbrukningen. Vår exempelbil har ett batteri med en kapacitet på 55 kWh, vilket ger oss en månadsförbrukning på 167,75 kWh. Slutligen tar vi priset per kWh gånger månadsförbrukningen. Med ett elpris på 2 kr per kWh landar vi på 335,5 kr.
Så här ser formeln ut:
1 250 km / 409 = 3,05
55 kWh x 3,05 = 167,75 kWh
167,75 kWh x 2 kr/kWh = 335,5 kr
Kostnaden du ser ovan är ett exempel. Vad en elbil kostar per mil beror på hur många kWh just din elbil förbrukar per mil och hur du väljer att ladda den.
Hur långt kommer en elbil på en laddning?
Hur långt du kommer på en laddning beror i första hand på hur stor kapacitet ditt batteri i din bil har. Det är detta som kallas elbilens räckvidd. I räkningsexemplet ovan kommer du cirka 40 mil per laddning, men denna räckvidd är uträknad i labbmiljö och stämmer inte alltid helt överens med verkligheten. Elbilens faktiska räckvidd kan variera på grund av olika faktorer.
Batteriet som sitter i en elbilar är känsligt för extrema temperaturer. Låga eller höga temperaturer kan förkorta den uppskattade körsträckan. Enligt American Automobile Association, AAA, kan den uppskattade körsträckan förkortas så mycket som 41% vid extrema temperaturer. Batteriet måste också jobba hårdare i låga temperaturer för att hålla temperaturen uppe inuti kupén på bilen.
Hur långt du kan köra med din elbil påverkas även av hur du kör bilen. Mycket inbromsningar och accelerationer leder till att motorn och batteriet får jobba hårdare och batteriet tar slut fortare – precis som när bensinen i en fossildriven bil tar slut fortare om du håller höga hastigheter och kör ryckigt.
Andra faktorer som kan påverka elbilens räckvidd är:
våta och torra vägunderlag
hur tungt bilen är lastad
vilken typ av sommardäck du har.
Vissa av dessa faktorer kan du själv påverka som förare. Om du håller en lugn körstil och ser till att förvärma batteriet när det är väldigt kallt ute, kan du förlänga räckvidden avsevärt.
Vad kostar det att ladda en hybridbil?
En hybridbil har minst två olika kraftkällor. Det finns olika varianter av hybridbilar, men gemensamt för dem är att det helt eller delvis kan drivas med energi som har lagrats i ett batteri. Batteriet är ofta betydligt mindre än på en renodlad elbil. Det är storleken på batteriet som avgör hur länge och ofta du måste ladda det, och därmed vad det kostar.
Ladda din elbil hemma med en laddbox
Det billigaste alternativet när det kommer till att ladda sin elbil är att göra det hemma med en laddboxbetalar du det pris per kWh som du har via ditt elavtal och slipper de extra kostnader som du får betala om du laddar bilen på en offentlig laddningsstation.
Du kan välja att ladda din bil hemma i ett vanligt uttag eller med 3-fas, men risken finns att du överbelastar husets elnät. Om det vill sig illa kan det orsaka en brand.
Allra bäst är att skaffa en laddbox för att ladda din elbil hemma. Laddboxen är utformad för att ladda elbilen på ett säkert sätt. Det minskar risken för brand drastiskt, samtidigt som det öppnar upp för andra möjligheter som ett vanligt vägguttag inte kan erbjuda. Med moderna laddboxar kan du bestämma laddningshastigheten och ställa in laddboxen att ladda på natten när elpriset är lägre. För dig med timpris på el blir detta extra förmånligt, då du kan utnyttja de billiga timmarna maximalt.
Är du sugen på att byta till timprisavtal? Med Elsklings jämförelseverktyg kan du enkelt sortera fram vilka elbolag som erbjuder timpris och jämföra dem med varandra. Att jämföra går snabbt och lätt och underlättar för dig när du ska hitta ett elavtal som du känner dig nöjd med. Prova att jämföra redan idag!