Dagens elpris – Aktuella priser och prognos för 2023
Jämför elpriser och byt elavtal
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Vi befinner oss just nu i en period av höga elpriser, vilket leder till en pressad ekonomi för många. I den här artikeln tittar vi på elpriserna på elbörsen just nu. Vi blickar också framåt mot 2023 och de prognoser som finns för kommande elpriser.
Elpriset bestäms av en rad olika faktorer – såsom väderförhållanden och det aktuella priset på utsläppsrätter, till exempel. I nuläget är det många olika saker som tillsammans driver upp priserna på elbörsen. Den summa just du totalt betalar för din el är en kombination av inköpspriset, även kallat spotpriset, samt skatt, moms och andra avgifter. Elbolagen lägger också på egna påslag som kan variera i storlek.
Något som också spelar roll för ditt elpris är vilket av Sveriges fyra elområden som du bor i. Den senaste tiden har vi sett historiskt stora skillnader på priserna i norr och söder. När man tittar på elbörsen Nord Pools spotpriser är de indelade efter elområden. Du kan använda siffrorna på elbörsen för att få ett hum om hur mycket din el kostar just nu, men kom ihåg att priserna på elbörsen är exklusive skatt, moms och alla andra påslag.
Aktuella elpriser december 2022
Så här ser priserna ut på elbörsen idag (den 13 december 2022):
Elområde SE1 (Luleå): 418,76 öre/kWh
Elområde SE2 (Luleå): 418,76 öre/kWh
Elområde SE3 (Luleå): 478,84 öre/kWh
Elområde SE4 (Luleå): 479,01 öre/kWh
Elen kostar alltså kring 4 kronor per kWh i inköp just nu. Med det kalla vädret går det åt mer el för att hålla våra hushåll varma, vilket gör elen dyrare. Om vi får mildare väder kan priserna gå ner. Om vi dessutom får några blåsiga perioder ökar tillgången på vindkraft, vilket också kan sänka priserna.
Ditt elpris påverkas av din avtalstyp
Siffrorna ovan från elbörsen är ett genomsnitt utslaget över ett dygn. Men elpriserna styrs i mångt och mycket av tillgång och efterfrågan. Under tidpunkter då många vill använda el blir den också dyrare. Spotpriset är därför annorlunda från timme till timme. Om du har ett fast elavtal påverkas du inte av detta, men det gör du däremot om du har ett rörligt elavtal med timpris. Om du då väljer att styra din elförbrukning till de timmar på dygnet då spotpriset är lägre, kan du spara pengar.
Historisk elprisstatistik från SCB
Så här har priserna på elbörsen sett ut de senaste tre åren, enligt statistik från SCB. Även dessa summor är exklusive skatt, moms och andra avgifter:
2019: 50,47–68,10 öre/kWh
2020: 39,23–56,08 öre/kWh
2021: 51,37–117,22 öre/kWh
Som vi kan se här var elen relativt billig år 2020, medan den under 2021 började bli dyrare. Under 2022 har elpriserna klättrat upp till högre nivåer än vad som setts någonsin tidigare. Priserna svänger också mer än vad de har gjort historiskt. Mycket tyder på att vintern 2022/2023 kommer att kantas av ännu högre elpriser än 2021.
Prognos för elpriser 2023
Just nu är Europas energisituation hårt pressad. I och med Rysslands invasion av Ukraina är gasflödet från Ryssland mycket mindre än det har varit historiskt sett. Det har också fallit mindre regn och blåst mindre den senaste tiden, vilket har minskat tillgången på vattenkraft och vindkraft. Samtidigt är råvarupriserna höga.
Europeiska kommissionen arbetar med att försöka stoppa de stegrande elpriserna på olika sätt – till exempel via retroaktiv vinstskatt, en begränsning av intäkter för billiga energikällor och konsumtionsminskningar av olika slag (både frivilliga och ofrivilliga). Men det tar tid att implementera dessa åtgärder och vilken effekt de kommer att få är svår att förutse.
Det har gjorts studier för att få fram hur elmarknaden och elpriset kommer att utvecklas framöver, men det är ingen som exakt kan säga hur det kommer att bli. Så här ser två möjliga scenarier för den svenska elmarknaden ut:
Det kan bli större skillnader mellan elpriserna i norr och söder.
Merparten av Sveriges elproduktion sker i norra Sverige, medan den största elanvändningen sker söderut. Det svenska elnätets kapacitet är begränsad, vilket leder till effektbortfall när elen ska transporteras från norr till söder. Sveriges elnät måste byggas ut för att dessa skillnader ska minskas, men eftersom elbehovet ökar allt mer är det svårt att hinna med utbyggnaden.Elpriserna kommer att svänga oftare och kraftigare.
Vi går mot 100 % förnybara energikällor vilket är ett måste ur miljösynpunkt, men detta innebär också att mycket el kommer att komma från källor som inte är planerbara. Förut har höga priser varit sammankopplade med hög elanvändning, men i framtiden kommer höga priser också ha ett tätare samband med låg produktion. Vi kommer att få högre pristoppar, lägre dalar och kanske även se nollpriser.
Det du själv kan göra som elkund för att få ett lägre elpris är att minska din elförbrukning och byta till ett elavtal som passar dina förutsättningar bäst.
Hitta rätt elavtal för dig med Elskling
Att elen kostar mycket i inköp för elbolagen kan du som elkund inte göra så mycket åt. Däremot kan du välja ett elavtal som passar dig och din situation optimalt. Vill du kanske gå från ett fast elavtal till ett rörligt, eller prova timpris på el? Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla erbjudanden och villkor. Med Elsklings jämförelsetjänst jämför du flera elbolag med varandra samtidigt. Då blir det enklare för dig att hitta rätt. Prova att jämföra redan idag!